Utenriksminister Heikki Holmås til den nyvalgte somaliske-presidenten” Mr. President, may I ask you a last question?”. Herr president svarer “Yes, of course you may” og Heikki spør “How is the weather in Mogadishu?” leende svarer presidenten “We are lucky here in Mogadishu; the sun is shining and the sky is blue”.

I går var jeg på en aldeles flott norsk-somalisk arrangement med Luul Xasan Kulmiye i fronten. Tema var ”Somalia i dag og veien videre”, en dialogmøte mellom norsk-somaliere, politikere og selve presidenten som kom på tråden via skype.

-Etter et musikkinnslag fra ”De tre Ali” åpnet Utenriksminister Heiki Holmås dialogen med en tale og uttrykte bl.a at Norge har vært sentral i utformingen og bygningen av den nye somaliske-regjeringen. Mange med føtter i Norge er representert i sentral politikken, eksempelvis trøndern Jawari. Og det er bl.a dette, altså det at enkelte med røtter i Somalia og med kompetanse fra Norge velger å reise tilbake for å bidra til utviklingen, som skaper en større mulighet for at Norge kan fortsette å ha et godt samarbeid og tett kontakt med Somalia.

-Da Holmås spurte presidenten om budskap han kan ta med videre til FNs Generalforsamlingen i New York (kommende uke) sa presidenten at den internasjonale politikken må skifte retning når det gjelder utviklingsstrategien for Somalia. Somalia er lenger ikke en overgangsregjering, men en nasjon med sentralstat. Regjeringen trenger støtte direkte fra Norge, veien for kontakt og dialog må ikke foregå via en tredjepart, NGOer og andre internasjonale instanser, slik tilfellet har vært.

Samtalen mellom presidenten og Holmås ble avsluttet med ovennevnte sitat ”.. the sun is shining and the sky is blue”. Etter over 20 år med krig, sult, katastrofe, misnøye, fravær av fred, velferdssystem, myndighetsstruktur og grunnleggende menneskelig behov (aspekter vi en gang hadde) – velger jeg å være optimist.
-Jeg tolker ikke dette kun som et utsagn om været i Mogadishu, men et utsagn om Somalias fremtid; «bright, blue and beautiful» – akkurat som vårt flagg

Takker Luul Xasan Kulmiye og de andre arrangørene for en flott og viktig dialogmøte.

Av: Sundus Osman (September 22, 2012) maalintii xigtay maalinta aan shirka qabanay oo ahayd September 21, 2012.